Otizm derneklerinin 4. bölgesel toplantısı Malatya’da yapıldı
Otizm derneklerinin hak temelli bakış ve savunuculuk kapasitelerini desteklemek amacıyla yürütülen “Ayrımcılığa Karşı Birlikte Güçleniyoruz” projesinin Malatya etabı 4-5 Ağustos tarihleri arasında tamamlandı. Gerçekleştirilen bölgesel toplantıya Malatya, Elazığ ve Diyarbakır’da faaliyet gösteren otizm derneklerinin temsilcileri katıldı.
Denizli Otizm Derneği ile İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği ortaklığında gerçekleştirilen Ayrımcılığa Karşı Birlikte Güçleniyoruz Projesi kapsamında yapılan dördüncü bölgesel toplantı, Malatya Otizm Derneği işbirliğiyle yapıldı. Bu proje, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği ve Hollanda Helsinki Komitesi tarafından yürütülen Ayrımcılık Mağdurlarının Adalete Erişiminin İyileştirilmesi için Sivil Toplum Koalisyonu İnşa Edilmesi Projesi kapsamında destekleniyor.
Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Denizli ve İstanbul’dan otizm alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin katıldığı toplantı Malatya Anemon Otel’de, 5 Ağustos’ta yapıldı. Toplantıda otizmlilerin ve ailelerinin sıklıkla karşılaştığı sorunlar, 6 Şubat 2023’te yaşanan depremin devam eden etkileri, 2. Otizm Eylem Planı kapsamında yapılması gereken çalışmalar ve bölgesel işbirliğini artırma yolları hakkında görüşüldü. Otizm alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin hak temelli bakış ve ayrımcılıkla mücadele kapasitesini artırmak için işbirliği ve dayanışmanın önemi vurgulandı.
Katılımcıların kendi illerindeki durumu dile getirdiği toplantıda, eğitimde yaşanan sıkıntılar, yetişkin otistiklerin uğradığı ayrımcılık ve haklarını kullanamamaları öne çıkan sorunlar oldu. Eğitim hakkıyla ilgili savunuculuk kampanyalarına ihtiyaç duyulduğu, bakım merkezlerindeki otistiklerin yaşadığı sorunların insan hak ve özgürlükleri gözetilerek planlanması gerektiği ifade edildi.
KDK ve TİHEK başvuruları artmalı
Türkiye’nin her yerindeki otizm dernekleri ile barolar arasındaki işbirliğini artırma yollarının bulunmasına ihtiyaç olduğunun belirtildiği toplantıda, Ayrımcılığa Karşı Birlikte Güçleniyoruz Proje Koordinatörü Av. Bilge İnci, ulusal insan hakları mekanizmaları olan Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu (TİHEK) hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Ayrıca, bu mekanizmalara başvurmak için yapılması gerekenleri anlattı. İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği Hukuk Sorumlusu Av. Elvan Narman da hukuki başvurularının önemi ve hak arama kültürünün geliştirilmesi için yapılması gerekenler hakkında bilgiler verdi.
Malatya Barosu ziyaret edildi
Toplantının tamamlanmasının ardından, Malatya’daki otizm dernekleriyle birlikte, Malatya Barosu da ziyaret edildi. Malatya Barosu Başkan Vekili Av. Deniz Sezgin ile yapılan görüşmede, otizmliler ve ailelerinin il bazında yaşadığı sıkıntılar aktarıldı. Otizm dernekleri ile baro arasında işbiriği geliştirmek için izlenebilecek yöntemler değerlendirildi.