Bugün, 2 Ekim, dünya şiddetsizlik günü. Uygun olmayan mekan düzenlemeleri otizmlilerin kendilerini şiddet ve baskı altında hissetmelerinin en büyük nedenlerinden biri arasında yer alıyor. Zeynep Bilgi, otizm dostu mekanları ve alanları araştırdı
Hangi mekanlar otizm dostudur farkında mısınız? Denizli Otizm Derneği üyesi Zeynep Bilgi Buluş Demircan, otizm dostu mekanlar ve alanlarla ilgili yurtdışında gerçekleştirilen çalışmaları sizin için derledi ve çevirdi. Otizm dostu mekanlar ve alanlar yazı dizisinin birincisi ile karşınızdayız.
Otizm Dostu ne anlama geliyor?
Bir mekan, Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireylerin duyusal, iletişim ve sosyal / duygusal ihtiyaçlarını karşıladığında ve desteklediğinde otizm-dostu bir mekandır. Bir şeyin otizm-dostu olması için hem zihinleri, hem de mekanları değiştirmemiz gerekir. Bir mekanın otizm-dostu olup olmadığını belirlemek için şunlara bakarız:
- Personel veya sorumlu kişiler otizm konusunda bilgili ve etkili yardım sunabiliyor mu?
- Duyusal uyarılar kabul edilebilir edilebilir seviyede mi?
- Yeterli destekler (görsel ve diğer destekler) mevcut mu?
- Otizmli kişiler alanı başarıyla kullanabiliyor mu?
- Otizm Dostu mu Duyu Dostu mu?
Bir şeyin (bir mekanı, bir nesneyi) duyu-dostu olması için, işitsel, görsel ve koku uyarımı, onu kullanan birey için kabul edilebilir seviyede olmalıdır. Otizmli bireyler duyu bütünlemede ve duyusal uyaranlara uyum sağlamada zorluk yaşadıklarından, işe duyu-dostu tasarımdan başlamak doğrudur. Ancak, bir şeyi otizm-dostu yapmak için yeterli değildir.
Otizmli insanların karşılaştığı temel zorluklar, dil, sosyal beceri ve tekrarlayan davranışlarda görüldüğünden; otizm-dostu bir şey yaparken, aynı zamanda çevrenin daha öngörülebilir olmasını sağlamak, geçişlerle ilgili zorlukları ele almak için görsel destekler sunmak ve sosyal etkileşim ve bakış açısına ilişkin zorluklarla başa çıkacak araçlar kullanmak gerektirir.
Kaynak: https://autismfriendlyspaces.org