Karadeniz Bölgesi’ndeki otizm derneklerinin bir araya gelmesi amacıyla 3 Ağustos’ta gerçekleştirilen buluşmada hak arama bilincinin ve derneklerin ailelerle bağının güçlendirilmesi gerektiği belirtildi. Özellikle küçük illerde sorunların öncelikli olarak diyalog yoluyla çözülmesi için çalışıldığı vurgulandı. Dilekçe verme, hukuki başvuru yapma vb. konuların aileleri tedirgin ettiği ifade edildi. Toplantıda otizm derneklerininin barolarının engelli hakları komisyonları ile işbirliğinin artırılması, Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu (TİHEK) gibi ulusal insan hakları mekanizmalarına başvuralar hakkında bilgilendirme yapıldı. Proje kapsamında ulusal insan hakları mekanizmalarına başvuru yapmak isteyenlere destek verileceği de ifade edildi.
Samsun’da otizm buluşması yapıldı
Otizm alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin hak temelli bakış ve savunuculuk kapasitelerini artırmak amacıyla hayata geçirilen Ayrımcılığa Karşı Birlikte Güçleniyoruz Projesi’nin Samsun etabı, 2-3 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Ayrımcılığa Karşı Birlikte Güçleniyoruz Projesi’nin Samsun bölümü 2-3 Ağustos tarihleri arasında tamamlandı. Denizli Otizm Derneği ve İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği ortaklığında yürütülen ve Samsun’da SODER (Samsun Otizmli Çocuklar Derneği) işbirliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında Samsun Gazeteciler Cemiyeti ve Muhsin Yazıcıoğlu Meslek Lisesi, 2 Ağustos’ta, ziyaret edildi. Aynı gün Canik Kaymakamı Şeref Aydın’nın ve 2. Otizm Eylem Planı İl İzleme ve Denetleme Kurulu paydaşlarının katılmıyla bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Ayrımcılığa Karşı Birlikte Güçleniyoruz Projesi, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği (ESHİD) ve Hollanda Helsinki Komitesi (NHC) tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir projenin alt hibesi olarak uygulanıyor. Proje kapsamındaki bölgesel buluşmaların ilki Denizli’de, ikincisi İstanbul’da, üçüncüsü Samsun’da gerçekleştirildi.
Gazeteciler Cemiyeti
Projenin Samsun etabının ilk durağı Samsun Gazetciler Cemiyeti ve Engelsiz Kurulu, ikinci durağı, Samsun İlkadım Muhsin Yazıcıoğlu Özel Eğitim Meslek Okulu, üçüncü durağı da Canik Kaymakamlığı oldu.
Engelli bireyler ve aileleriyle dayanışma içinde olduklarını belirten Samsun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Yazıcı, illerinde 150 binden fazla engelli olduğunu ama bu engellilerin görünür olmadığını dile getirdi. Engelli bireylerin haklarına erişmesi için çeşitli projeler yürüttüklerini belirten Yazıcı, otizmli çocukların ve ailelerinin sorunlarının görünür hale gelmesi için cemiyet olarak ellerinden geleni yapacaklarını ve otizm dernekleriyle işbirliği yapmaya açık olduklarını vurguladı.
2. OEP Mercek altına alındı
Canik Kaymakamlığı’nda Vali Yardımcısı Vekili ve Canik Kaymakamı Şeref Aydın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Türkiye Otizm Meclisi üyeleri ile 2. Otizm Eylem Planı İl İzleme Komisyonu üyeleri bir araya geldi. Planın il bazında başarıyla uygulanması için Samsun’a ait verilerin toparlanmasının ve 2. OEP çerçevesinde ilk bir yılda yapılması gerekenlerle ilgili durum tespitinin hızla yapılmasının sağlanacağı belirtildi. Kaymakam Şeref Aydın, 2. Otizm Eylem Planı ile ilgili kamu otoritesi olarak kendilerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduklarını ifade etti. İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği Başkanı ve Türkiye Otizm Meclisi (TOM) Sekreteryası Av. Sedef Erken de kendisinin de bir anne ve hukukçu olarak 16 yıldır otizm mücadelesinin içinde olduğunu ifade ettikten sonra planların yapılmasından daha çok hayata geçirilmesinin önemli olduğunu belirtti. 2. Otizm Eylem Planı’nın hayata geçirilmesinin destekçisi ve takipçisi olacaklarını vurguladı. Toplantıya katılan SODER yönetim kurulu üyeleri de hem il bazında yaşanan sorunları dile getirdiler hem de kamu kurumları ve yerel yönetimle işbirliği içinde çalışmaya hazır olduklarını ifade ettiler.
Hak arama kültürünün gelişmesi gerekiyor