Sivil Düşün desteğiyle gerçekleştirdiğimiz ziyarette farklı gelişim gösteren bireylere meslek edindiren Albrecht-Schnitter-Schule’de ve kapsayıcılık ilkesi doğrultusunda engelli bireylerin topluma katılımı konusunda çalışmalar yürüten TGBW’de incelemelerde bulunduk.
Albrechtschnitterschule in Peiting Herzogsägmühle Albrecht-Schnitter-Schule, öğrenme konusunda uzmanlaşmış, farklı gelişim gösteren bireylere meslek edindiren bir okul.
Devlete bağlı ama kilise tarafından finanse edilen bu okulda, 12 disiplinde (metal, ahşap, işletme, yönetim, kuaför, bahçecilik vb.) ve 25 meslek alanında, hem meslek öncesi eğitimde hem de uzmanlık sınıflarında eğitim veriliyor. Başka okullarda geride kalanlar buraya gelerek başarabilecekleri bir mesleği öğreniyorlar.
Öğrencilerin yaşları genel olarak 15 ile 35 arasında değişiyor. 513 öğrencileri var. Okulda bulunan en yaşlı öğrencinin yaşı 52. Başka okullarda başarısız olan öğrenciler devam ettikleri okullar tarafından bu meslek okuluna yönlendirilebiliyorlar.
Ailelerin kendisi ya da bireyin kendisi de geride kaldığı gerekçesiyle bu okula başvuru yapabiliyor. Eğitim 08:00-16:00 arasında devam ediyor. Her ders 1 saat 45 dakika sürüyor. Sınıfların öğrenci kapasitesi 8 ama talep çok arttığı için öğrenci sayısı 14-15’e çıkabiliyor.
Okulda satışa yönelik bir üretim yok, sadece mesleğe yönelik çalışmalar var. Örneğin otomasyon bölümünde hem derslik hem de atölye bulunuyor. Konuyla ilgili bütün teknolojik aletlerin yanı sıra bir tamirhanenin benzeri de mevcut.
Okuldan mezun olanlar sanayide uzman olarak işe başlayabiliyorlar. Girdikleri sınavlar da aldıkları diploma da diğer okullarınkiyle eşdeğer.
Almanya’da şirketlerin yüzde 5 engelli kotası var. Okulun bağlantı içinde olduğu şirketlerle sözleşme yapılıyor. Bu şirketlerin engelli bireyleri işe alma zorunluluğu var. Bunun için devlet işyerlerine ek bir destek sağlamıyor. Bu okul zihinsel olarak farklı çalışanları arıyor, iş yerleriyle ortak çalışıyorlar.
Sınıf dönemine göre öğrenciler haftanın iki ya da üç günü okulda oluyorlar. Mezun olabilmek için eğitim aldıkları meslek alanında uygulamalı bir sınava giriyorlar. Bu sınav, diğer okullardaki öğrencilerin girdikleri sınavla aynı. Sadece bu okulda gördükleri müfredat onların başarılı olabilmeleri için değiştirilmiş durumda.
Diğer okullarda bir yılda edinilen beceriler için bu okulda ayrılan sure 2 yıl, yani bireyin öğrenme becerilerine göre ders planı ve uygulamaları düzenleniyor. Ayrıca çocuklar tüm becerileri yaşayarak, ve uygulamalı olarak öğreniyorlar. Örneğin, aşçılık bölümü öğrencileri mutfakta tüm yemekleri yaparak öğreniyorlar,
Servis bölümü öğrencileri okul kafeteryasında arkadaşlarına hizmet sunarak deneyim kazanıyorlar. Bu da onların gerçek iş yaşantısında da kendilerine güvenmelerini sağlıyor. Mezunların başarı oranı yüzde 98. Son beş yıl içinde sadece 3 kişi iş hayatında başarısız olmuş.
Baden-Würtemberg Türk Toplumu
Avrupa’da bulunan ve hak mücadelesi temelli çalışan sivil toplum örgütleriyle temas etmek amacıyla kapsayıcı ve katılımcı çalışmalarıyla dikkat çeken Baden-Württemberg Türk Toplumu’nu (TGBW), ziyaret ettik.
Stuttgart’ta merkezi bulunan Baden-Württemberg Türk Toplumu, son yıllarda kapsayıcılık ilkesi doğrultusunda engelli bireylerin topluma katılımı konusunda çalışmalar yürütüyor. Şiddet mağdurlarının korunması, şiddetin önlenmesi, göçmen kadınların işgücü piyasasına entegrasyonu, mültecilere destek ve gençlik katılımı konularına ağırlık veren TGBW, alanında uzmanların katıldığı toplantılar düzenliyor.
Gerçekleştirdiği projelerle ayrımcılıkla mücadele eden ve dezavantajlı grupların toplumla entegrasyonuna katkıda bulunmak için çalışan TGBW, Nefrete Yer Yok başlığı altında ittifak çağrısında bulunmuş, ”Nefret Suçunu Gör ve Dur De” eğitim dizisi sürdürmüş ve uzmanlarla ”Nefreti Gör ve Dur De” eylem ağını kurmuş.