Denizli Otizm Derneği (DOD), Küçük Hibe Desteği ile Çocukların Sivil Topluma Katılımı Çocuklar İçin Mikro-Fon Programı kapsamında Hayat Birlikte Güzel Kapsayıcı Eğitim Semineri ve sanat atölyesi sergisi gerçekleştirdi. Seminere özel eğitim öğrencileri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri yoğun ilgi gösterdi.
Denizli Otizm Derneği tarafından Mikro-Fon Programı kapsamında uygulanan Hayat Birlikte Güzel projesinin kapanışı Merkez Efendi Belediyesi Kültür Merkezi’nde 5 Şubat’ta gerçekleştirildi. Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hande Sart, Av. Deniz Yazgan, Mikro-Fon Atölye Eğitmenleri Gülpembe Yakın, Binnaz Sönmez Dursun ve DOD Eğitim Koordinatörü Burcu Bilik’in sunum yaptığı Hayat Birlikte Güzel Kapsayıcı Eğitim Semineri’nde gönüllüler de otizmli bireylerle yaşadıkları deneyimleri katılımcılarla paylaştılar.
Boğaziçi Üniversitesi’ndeki engelli öğrencileri destekleyici hizmetleri gözeten Engelliler Birimi’nin ve GETEM’in (Görme Engelliler ve Teknoloji Eğitim Laboratuvarı) kooordinatörü olan Hande Sart, kapsayıcı eğitim, ayrımcılık, engelliliğe bakış konularında bilgiler aktardı. Anadolu’da başarılı örneklerini gördüğümüz toplumda birlikte yaşama kültürünün yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti. Kapsayıcı eğitim konusunda İtalya’nın en iyi örneklerin başında geldiğini söyleyen Sart, İtalya’nın 1970’li yıllarda çocukların ayrıştırılmış sınıflarda eğitim alması yaklaşımını terk ettiğini belirtti. Ülkemizde genel olarak gerekli yasal düzenlemeler yürürlüğe girmiş olmasına rağmen, sosyal içerme topluma tam katılımın sağlanması ve eğitime erişim gibi alanlarda ciddi problemler yaşandığını vurguladı. Öğretmenlere büyük görevler düştüğünü, sosyal ortamda birlikte yaşayabilmek için kapsayıcı bir bakış açısına sahip olmanın çok önemli olduğunu ifade eden Hande Sart, kapsayıcı eğitim için her çocuğun biricik olduğunu unutmamak gerektiğini belirtti.
Ceviz Otizm Araştırmaları ve Toplumsal Savunma Derneği Genel Sekreteri Avukat Deniz Yazgan, ulusal ve uluslararası mevzuattaki kapsayıcı eğitim konusundaki bilgileri aktardı. Ağırlıklı olarak insan hakları, kadına yönelik şiddet, otizm gibi alanlardaki hak ihlallerine yönelik davaları takip eden Yazgan, hakların herkes için olduğunu, ulusal ve uluslararası mevzuatlarla da hakların garanti altına alındığını belirtti. Bir insanın eğitim başta olmak üzere pek çok hakkı olduğunu vurgulayan Yazgan, ayrımcılık ve işkencenin ise yasak olduğuna dikkat çekti. Doğrudan mağdur ve dolaylı mağduriyet durumlarının yaşandığını, bir insanın tanısının ne olduğundan önce onun insan olmasının önemli olduğunu dile getiren Yazgan, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları olarak belirlediği 17 alandaki hedeflerin gerçekleştirilmesinin aslında herkes için kapsayıcılığın sağlanması adına çok önemli olduğunu belirtti.
Hayat Birlikte Güzel Projesi kapsamında otizmli ve tipik gelişim gösteren çocukların katılımıyla düzenlenen sanat ve müzik atölyelerinin eğitmenleri Gülpembe Yakın ve Binnaz Sönmez Dursun da hem yaptıkları çalışmaları anlattılar hem de deneyimlerini paylaştılar. Seminerin gerçekleştirildiği kültür merkezinde çocukların atölyeler sırasında ürettiği eserler de sergilendi.
Denizli Otizm Derneğ’inin okul öncesinden başlayarak hayatın her alanında kaynaştırmayı savunduğunu ve bunu destekleyici çalışmalar sürdürdüğünü belirten DOD Eğitim Koordinatörü Burcu Bilik, tersine kaynaştırma uygulamalarını ve yaz kulüplerinde gerçekleştirdikleri çalışmaları aktardı.